2021-06-17 08:45Nyheter

Gert Andersson ny vd på Bankgirot

Gert AnderssonGert Andersson

Gert Andersson har en gedigen erfarenhet från den svenska bank- och betalsektorn. De senaste sju åren har han som Chef Produkt, Process och Operations på Länsförsäkringar Bank varit en del av Länsförsäkringar Banks ledningsgrupp och aktivt drivit bankens förändringsarbete. Innan dess har Gert Andersson haft ledande positioner på Wasa Kredit och SEB. Gert är även ordförande i Bankföreningens infrastrukturråd.

- Det är med stor glädje styrelsen kan presentera en ny vd som har en omfattande kunskap om svensk betalinfrastruktur, Bankgirots produkter och marknad samt mycket god förståelse för Bankgirots roll i sin omgivning. Gert Andersson har ett beprövat ledarskap från ett flertal chefsroller i olika företag och bedöms därmed av styrelsen som väl rustad att leda Bankgirot in i nästa fas, säger Magnus Sternbrink, styrelseordförande Bankgirot.

- Min tid i Bankgirots styrelse har gjort mig väl införstådd i verksamhetens fokus och jag ser nu fram emot att gå in i den operativa rollen som vd för Bankgirot. Vi har en mycket spännande tid framför oss, där jag tillsammans med bolagets kompetenta medarbetare kommer att driva och säkerställa Bankgirots samhällsviktiga verksamhet samt aktivt delta i den framtida transformationen av den svenska betalinfrastrukturen, säger Gert Andersson, tillträdande vd på Bankgirot.

Gert Andersson tillträder sin position 1 augusti 2021. Nuvarande vd Jeanette Jäger, som tidigare i år meddelade styrelsen om sin uppsägning, fortsätter sitt uppdrag med fortsatt förtroende från styrelsen tills dess att Gert [BM1] tillträder.

- Styrelsen vill även tacka Jeanette Jäger för hennes insatser som vd för Bankgirot. Vi är väldigt tacksamma över Jeanettes ledarskap i en period under vilken bolagets uppdrag förändrades. Parallellt har bolagets egna förmågor också framgångsrikt förändrats, från att vara en utförare till en beställare av IT-driften. Styrelsen och jag önskar henne all lycka till i framtiden, säger Magnus Sternbrink, styrelseordförande Bankgirot.

- Under mina år på Bankgirot har det varit fullt fokus på att förändra bolaget, i takt med att den svenska betalmarknaden genomgår en större strukturell omvandling. Ett skifte för Bankgirot från att vara utförare till kvalificerad beställare i syfte att säkerställa en säker och stabil leverans till sista transaktion, trygga en långsiktig finansiering samt ge bolaget en strategisk riktning.

- Under 2020 föll flera viktiga pusselbitar kopplade till dessa uppdrag på plats – outsourcingen av IT-driften och att P27 och Bankgirots respektive ägare kom överens om P27:s förvärv av Bankgirot. Vidare säkerställdes bolagets finansiering under transformationen samt ett framtagande av ett ekonomiskt trygghetspaket som omfattar samtliga medarbetare.

- När vi nu går in i nästa steg av transformationen av betalinfrastrukturen så är min bedömning att det är dags för en ny vd att leda Bankgirot framåt. Det var ett svårt beslut att fatta – Bankgirofamiljen kommer för alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta, fortsätter Jeanette Jäger.

 


Om Bankgirot

Bankgirot är ett svenskt clearinghus med 60 års erfarenhet av att leverera marknadsledande finansiell infrastruktur. Varje dag strömmar 7 miljoner transaktioner eller 73 miljarder kronor genom Bankgirots betalningssystem. Våra 160 medarbetare utvecklar Bankgirosystemet och Betalningar i realtid. Bankgirots system möjliggör bland annat Swish, Autogiro och e-faktura. Vi garanterar den svenska betalmarknaden med tillstånd från Finansinspektionen.


Kontaktpersoner

Mattias Dahllöf
Kommunikationsansvarig
Mattias Dahllöf