2017-09-25 14:12Nyheter

E-krona i fokus när vice riksbankschef Cecilia Skingsley besökte Bankgirot

Cecilia-Skingsley-RiksbankenCecilia Skingsley

Bankgirots ledning och medarbetare är stolta och glada över att som Sveriges mest erfarna fintechbolag, få vara först ut i dialog med riksbanken om framtidens betalmarknad och e-kronarapporten.

Cecilia-Skingsley-Riksbanken

Riksbankens visionära projekt med att utreda en digital centralbanksvaluta, s.k. e-krona, är först i sitt slag i världen. I veckan kom den första delrapporten i projektet och vice riksbankschef Cecilia Skingsley gästade Bankgirot i ett frukostmöte på temat. 

Vi i Sverige gillar ny teknik, har hög tilltro till samhället och har gjort ett så bra jobb med realtidsbetalningar att vi i det närmaste är världsledande i utvecklingen på väg mot ett kontantlöst samhälle.  

Morgonen bjöd på tillfälle för reflektion och dialog om både makro- och mikroekonomiska förutsättningar, finansiell stabilitet och konsekvenser på betalmarknaden, med en eventuell etablering av e-krona. 

Dialogen om e-kronan – infrastruktur och tjänster träffar rakt in i Bankgirots affär. Vi ser fram emot den fortsatta dialogen som riksbanken startar nu, säger Bankgirots vd Jeanette Jäger. 

Riksbankens delrapport om E-krona


Om Bankgirot

Bankgirot är Sveriges mest erfarna fintech-bolag. Vi är ett svenskt clearinghus med snart 60 års erfarenhet av att leverera marknadsledande finansiell infrastruktur. Varje dag strömmar 5 miljoner transaktioner eller 66 miljarder kronor genom Bankgirots betalningssystem. Våra 270 medarbetare utvecklar Bankgirosystemet, Betalningar i realtid och PKI Services. Bankgirots system möjliggör bland annat Swish, Autogiro och elektronisk identifiering. Vi garanterar och digitaliserar den svenska betalmarknaden med tillstånd från Finansinspektionen.